În ultimii 10 ani, în comunitatea LaPrimulBebe am fost martorii a mii de mesaje de ajutor de la părinți cu privire la relațiile toxice, nesănătoase, nefericite sau neîmplinitoare în care se aflau. Partea relațională și intimă fiind pe primul loc în sfera conflictelor. Ca răspuns la aceste mesaje s-a născut ideea Programului de Educație Sexuală.

Suntem o generație de adulți, cu care fie nu s-a vorbit niciodată despre corp, relații emoționale și de încredere, sex și sănătate sexuală din perspectivă educațională, fie s-a vorbit în contextul păcatului, amenințărilor, rușinii și a fricii sau chiar a îndoielilor cu privire la conduita noastră etică și caracterul nostru. Astfel, pentru mulți părinți încă, educația sexuală se limitează la a vorbi cu copilul despre relația sexuală și anatomia acesteia, pierzând din vedere bogăția de concepte ce se ascund sub umbrela educației sexuale și care fac diferența în relațiile de iubire pe durata întregii lor vieți. Îngrijorarea că discuțiile despre acest subiect îi va încuraja pe copii să aibă de timpuriu relații sexuale nu este una reală. Studiile arată că atunci când părinții știu ce să vorbească cu copiii lor se întâmplă fie o amânare a comportamentului sexual fie o asumare responsabilă a acestuia, în contextul unei relații sigure, stabile, guvernată de încredere.

LaPrimulBebe vă invită să învățați să le vorbiți copiilor voștri despre lucruri cu care nu suntem confortabili. Dar mai ales vă invită să aveți voi acele discuții pe care mai niciun copil al generațiilor noastre nu le-a avut, chiar dacă zeci de ani mai târziu. Să ne educăm noi, să înțelegem noi, ca mai apoi să putem să le fim stâlp copiilor noștri, și nu oamenii de care se vor feri.

Cuprins